VİTAMİNLER, VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ, VİTAMİN ÇEŞİTLERİ (BİYOLOJİ DERSİ KONU ANLATIM)
· Vücut direncini arttırırlar.
· Enzimlerin yapısına katılırlar.
· Düzenleştiricidirler, enerji vermezler, sindirilmezler.
· Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir. Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır. Bunlara provitamindenir.
· Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K
Suda eriyen vitaminler B, C 'dir.
· İnsan vücudunda A, B, D, K sentezlenir.
A ÞÞÞ karaciğerde
B,K ÞÞÞ bağırsakta (bilgi yelpazesi.net) bakteriler tarafından
D ÞÞÞ deride
· A, D, K karaciğerde depolanır. Diğerlerinin fazlası atılır.
Hangi Besinlerde Hangi Vitaminler Var?
A vitamini Þ Balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer, yeşil sebzelerde bulunur.
Þ Büyüme ve gelişmeyi sağlar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, gece körlüğünü önler.
B vitamini Þ Tahılların kabuklarında, et, süt, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
Þ Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.
Kansızlığı önler.
C vitamini Þ Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
Þ Bağ dokusunun oluşması için gereklidir. Skorbit hastalığını önler. Vücuduenfeksiyonlara karşı
korur.
D vitamini Þ Balık yağı, karaciğer, yumurtada bulunur. Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
Þ Vücuttaki Ca, P dengesini sağlar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Çocuklarda raşitizmi önler.
E vitamini Þ Yeşil sebze, karaciğer, et ve bitkisel yağlarda bulunur.
Þ Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
K vitamini Þ Yeşil sebzeler, karaciğer ve yumurtada bulunur. Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
Þ Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.
Yorumlar
Yorum Gönder