...

gül

VİTAMİNLER, VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ, VİTAMİN ÇEŞİTLERİ (BİYOLOJİ DERSİ KONU ANLATIM)

VİTAMİNLER, VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ, VİTAMİN ÇEŞİTLERİ (BİYOLOJİ DERSİ KONU ANLATIM)


·         Vücut direncini arttırırlar.

·         Enzimlerin yapısına katılırlar.

·         Düzenleştiricidirler, enerji vermezler, sindirilmezler.

·         Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir. Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır. Bunlara provitamindenir.

·         Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K
      Suda eriyen vitaminler B, C 'dir.

·         İnsan vücudunda A, B, D, K sentezlenir.
                                       A             ÞÞÞ    karaciğerde
                                       B,K         ÞÞÞ    bağırsakta (bilgi yelpazesi.net) bakteriler tarafından
                                       D             ÞÞÞ    deride

·         A, D, K karaciğerde depolanır. Diğerlerinin fazlası atılır.


Hangi Besinlerde Hangi Vitaminler Var?

A vitamini      Þ Balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer, yeşil sebzelerde bulunur.
                       Þ Büyüme ve gelişmeyi sağlar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, gece körlüğünü önler.

B vitamini      Þ Tahılların kabuklarında, et, süt, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
                       Þ Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.
                            Kansızlığı önler.

C vitamini     Þ Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
                       Þ Bağ dokusunun oluşması için gereklidir. Skorbit hastalığını önler. Vücuduenfeksiyonlara karşı
                            korur.

D vitamini     Þ Balık yağı, karaciğer, yumurtada bulunur. Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
                       Þ Vücuttaki Ca, P dengesini sağlar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Çocuklarda raşitizmi önler.

E vitamini      Þ Yeşil sebze, karaciğer, et ve bitkisel yağlarda bulunur.
                       Þ Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.

K vitamini      Þ Yeşil sebzeler, karaciğer ve yumurtada bulunur. Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
                       Þ Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.

Yorumlar