...

gül

Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzade Oğullar


Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzade Oğulları

Tarih sayfalarının tozlu defterlerini, incelediğimiz her an içimizden parçalar koparabilecek üzücü olaylara şahitlik ederiz. Dünya tarihinde önemli sayılan insanların, hayatlarında yaptığı ve verdiği kararlarda hatalarını gelecekten gören birisi olarak, merakla baktığımız sayfalar bizim için bazen hayal kırıklığından öteye geçememektedir.
Dizilere konu olan ve tarihi incelemek için heves kaynağımız olan Kanuni Sultan Süleyman Han, gelmiş geçmiş hükümdarlar içerisinde en adaletli Cihan padişahı olarak görev yapmıştır. 7 Cihanda isminden söz ettirmeyi başaran, isminin geçtiği her toprak parçasına, büyüklüğünden söz ettirmeyi başaran bir kul olarak kendine verilen vazifeyi en iyi şekilde yerine getiren bir padişah.
Peki Adalet, zenginlik ve güç sizce ona huzuru getirebilmiş mi? Tabi ki bunu benim söyleyebilmem mümkün değil, bir birey olarak incelediğim zaman haklı bulduğum, gururlandığım yerler kadar, onunla birlikte pişmanlık duyduğum önemli olaylarda bulunmaktadır. Tarihi tarafsız anlatmayı alışkanlık edinen bir insan olduğumdan, kendimle ilgili düşünceleri bir kenara bırakıp, size Kanuni Sultan Süleyman Han’ın şehzadelerinden kısa kısa bilgilendirmeler vermek istiyorum.

1-    Şehzade Mahmud

Şehzade_Mahmud
Şehzade Mahmud, ismi tarih kitaplarında neredeyse hiç geçmemektedir. Günümüz popüler dizisinde de pek fazla konusu geçmeyen Şehzade Mahmud 8 yaşında hastalanarak vefat etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Han, henüz çok genç yaşta iken, Saruhan sancakbeyi olarak çıktığı topraklarda huzuruna sunulan Fülane Hatun, hamile kaldıktan sonra Şehzade Mahmud’ u 1512 yılında doğurmuştur. Faka Kanuni Sultan Süleyman henüz baba olacak yaşta olmadığından, çocuğu ile fazla ilgilenmemiştir. Üzerine Mahidevran Sultan ile tanışınca, Fülane Hatun daha da gözden düşmüştür. Gülfem Hatun ve Hürrem Sultan Sultan Süleyman Han’ın hayatına girdiği zaman hepten gözden düşen Fülane Hatun, Çocuğunu 1520 yılında kaybetmiş ve bu acı ile saraydan çıkma kararı almıştır. Talebi Sultan Süleyman tarafından kabul edildikten sonra Saraydan ayrılma kararı alan Fülane Hatun, maalesef tarih sayfalarındaki yerini bu kararı ile tamamen kapatmıştır. Oğlunun ölümü, ilgisizlikten olduğu bazı kaynaklar tarafından söylense de her ne kadar Sultan Süleyman Han’ın gözde Şehzadesi olmasa da Şehzade Mahmud bir şehzade olduğundan eminim yine en iyi hekimler tarafından kontrol edilmekteydi.  Kabri ile ilgili maalesef Google da herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. (Buda bizim tarihçilerin rezilliği)

2-    Şehzade Mustafa

şehzade_Mustafa
Kanuni Sultan Süleyman henüz, Manisa sancağında iken 1515 yılında Şehzade Mustafa dünya ya gelmişti, annesi Mahi Devran Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk aşık olduğu kadın olduğundan, Şehzade Mustafa’ya Şehzade Mahmud’a göre çok daha özel bir ilgisi bulunmaktaydı. Tahtın valisi olarak gösterdiği oğlu Şehzade Mustafa, Hürrem Sultan ve Veziri Azam Rüstem Paşanın oyunlarına karşılık yapmadığı suçlarla suçlanıp ölüme kadar sürüklenmiştir. Babası Kanuni Sultan Süleyman Han tarafından kurdurulan bir çadırda Nahcivan seferi sırasında, Sultan Süleyman’ın gözleri önünde boğularak öldürülmüştür. Kurdurduğu camiler, okullar, medreseler, su çeşmeleri, köprüler, dernekler Şehzade Mustafa’yı halk gözünde Müstakbel Padişah adayı olarak göstermiştir. Şehzade Mustafa’yı en çok sevdiğim özelliklerden bir tanesi de kardeş ketline sıcak bakmasıdır.
Şehzade Mustafa’nın ölümünden halk Rüstem paşayı sorumlu tutmuştur, Yeniçeride aynı düşüncede isyan başlatmış ve Rüstem paşanın çadırını basmışlardır, Kanuni Sultan Süleyman’a karşı büyük bir baskı oluşturmuş olan yeniçeri, Rüstem paşanın görevinden azlettirmesini istemiş ve Sultan Süleyman’da bu isteği yerine getirmiştir.

Şehzade Mustafa Öldükten Sonra

Şehzade Mustafa öldükten sonra, ailesi büyük acılar çekmiştir. Konya’da olan annesi Mahidevran Sultan ve eşi, kızları ve oğlu Şehzade Mehmed, bursaya gönderişmiştir. Şehzade Mustafa’nın ölümünün ardından, Yeniçeri askerleri tarafından “Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var” sözlerinden sonra Kanuni Sultan Süleyman 7 yaşındaki torunu olan Şehzade Mehmed’i Bursada boğdurarak öldürtmüştür. 1553 yılında Şehzade Mehmed babası gibi toprağa verilmiştir.

Türbesini Yaptırmak Şehzade Selime Düştü

Her ne kadar ağabeyi ile taht mücadelesi içerisinde olmuş olsa da ona karşı yapılan, mücadelelerde iftira ve oyunların içerisinde bulunmayan II. Selim 1555 yılında henüz tahta çıkmadan önce ağabeyinin kabrini yaptırmıştır.

3-    Şehzade Murad

Gülfem Sultan ismi ile bilinmekte olan bir cariyenin oğlu olan Şehzade Murad doğduğu yıl vefat etmiştir. Annesi hakkında da pek fazla bilgilendirme maalesef bulunmamaktadır. Fakat Saray içerisinde uzun yıllar yaşamış Hatunlardan bir tanesidir. Şehzade Mustafa’nın tahta çıkmasını desteklemiştir.

4-    Şehzade Mehmed

Hürrem Sultanın ilk oğlu olan Şehzade Mehmet 1521 yılında doğmuştur. Sultan Mehmet, sanatla çok yakından ilgili bir Şehzade olmuştur. Bünyesi zayıf olduğundan Sancak sırasında üzerine çok yorucu görev verildiği için, bedeni iyice zayıflamaya başlamıştır. Sancağının başındayken ölen Şehzade Mehmet, Şehzade Mustafa ile büyüyen, kardeşlerden bir tanesi olarak, ölümünde Şehzade Mustafa da çok üzülmüştür.
5-    Şehzade Abdullah
2 yada 3 yaşlarında öldüğü resmi kaynaklarda yazmaktadır. Fakat neden öldüğü, annesinin kim olduğu bilinmemektedir.

6-    II. Selim

Sarı-Selim-Fotoğrafları

Kanuni Sultan Süleyman’ın koltuğuna oturmayı başaran bir düzine şehzadeler arasında yer almaktadır. 1524 yılında doğmuş 1574 yılında vefat etmiştir. Sarı Selim olarak tarih kitaplarındaki yerini almıştır. Kanuni Sultan Süleyman, Bayezid ile girdiği taht mücadelesinde oğlu Bayezid’i alttan desteklemiş fakat Selim kazanmıştır. Ve 1566 yılında yerine tahta geçmiştir. Kaynak kitaplarına göre maalesef kişiliği hakkında ağır iddialar ortalıkta dolaşmaktadır. Evli kadınlarla birlikte olmuş, alkol batağından çıkamamış, bazı evlerin ocaklarını söndürmüş gibi çirkin iddialar ortalıkta dolaşmaktadır. Bir çoğu Muhteşem Yüzyıl dizisinde, dizi konularında işlenmiştir.

7-    Şehzade Bayezid

Hürrem Sultanın oğulları içerisinde yer almaktadır. Çocukluğundan beri, Selim ile ikili mücadele içerisinde olmuş, ondan ve tavırlarından nefret etmiştir. 1531 yılında dünyaya gelmiş ve 1553 yılında ağabeyi ile girdiği taht mücadelesini kaybetmiş ve ilginç bir şekilde İran’a babasının nefret ettiği Tahmasb’ın topraklarına kaçmıştır.   Kanuni Sultan Süleyman’dan oğlunu affetmesini isteyen Tahmasb’a 1.200.000 altın verilmiştir. Oğlunu geri alan Kanuni Sultan Süleyman yapmış olduğu hatayı affetmedi ve Kavzinde boğdurarak öldürttü. Ve Tahtın en büyük adayı, Şehzade II. Selim oldu.

8-    Şehzade Cihangir

Doğuştan kambur ve hasta olan Şehzade Cihangir, 1531 yılında dünyaya geldi ve 1533 yılında Şehzade Mustafa’nın ölümünden sonra, ona yapılan haksızlıklara ve oyunlara karşı vücudu maalesef daha fazla ayakta duramamış ve üzüntüden vefat etmiştir.  Doğuştan gelen kamburluk ve bünyesinde bulunan çeşitli hastalıklar onun bünyesinde çok büyük bir rahatsızlığa sebep olmaktaydı. Çok akıllı olmasına rağmen maalesef savaş ortamları için hiçbir zaman hazır olamamıştı, abisi Şehzade Mustafa’ya karşı olan oyunlara karşı her zaman mücadele içinde olmuştur, fakat hayatı boyunca hep yalnızlıktan üzüntü içerisine düşmüştür.
Kanuni Sultan Süleyman’ın maalesef diğer çocuklarıyla ilgili tarih kitaplarında bilgi bulunmamaktadır. Sadece isim ve ölüm yılları bulunan Şehzade adaylarının isimleri,
Orhan, 1543-1562 , Ahmed, Osman, 1545 – 1562 Abdullah, Mehmed 1526-1533 Mehmed (3 yaşında boğdurulmuştur) Orhan 1554-1562

Yorumlar