...

gül

Anlatım Biçimleri

Anlatım Biçimleri
anlatım biçimleriİnsanlar gördüklerini, duyduklarını, düşündüklerini, tasarladıklarını başkalarına anlatma gereği duymuşlardır. Bu aktarmalarda insanın belli bir amacı vardır. Söyleyeceklerimizi amacımıza göre yönlendirir, biçimlendiririz. Amacımız, söyleyeceğimiz değiş­tikçe anlatım biçimimiz de değişir. Çeşitli amaçlara yönelik olarak gerçekleştirilen anlatımın etkileyici olması için çeşitli yöntemlere başvurulur. İşte, anlatımı gerçekleştirirken başvurulan bu yöntemlere “anlatım biçimleri” diyoruz.

Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yöntemlerdir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır. Örneğin romanda kullanılan anlatım biçimi ile bir makalede kullanılan anlatım biçimi birbirinden farklıdır.

Bir olay anlatımı ile, düşünce anlatımı aynı yöntemle olmaz. Düşünce yazılarında ve resmi mektuplarda anlatım daha ciddi; özel mektuplarda, anılarda daha içten; olay yazılarında sürükleyici, heyecan doludur.




Belli başlı anlatım biçimleri, aşağıda sıralanmıştır. İçeriğe, ilgili başlığa dokunarak ulaşabilirsiniz:

1- Öyküleyici Anlatım
2- Tartışmacı Anlatım
3- Betimleyici Anlatım
4- Açıklayıcı Anlatım
5- Hikaye Etme (Tahkiye)
6- Tasvir Yoluyla Anlatma
7- Şiirsel (Manzum) Anlatım
8- Emredici Anlatım
9- Söyleşmeye Bağlı Anlatım
10- Kanıtlayıcı (İspatlayıcı) Anlatım
11- Diğer Teknikler

Yorumlar