...

gül

Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu Romanı Hakkında Bilgi

Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu Romanı Hakkında Bilgi


Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu romanı hakkında bilgi, Reşat Nuri Güntekin kimdir, Çalıkuşu romanı ne anlatmaktadır, ne zaman yayınlanmıştır gibi bilgilerin derlendiği araştırma yazısını içerikte bulabilirsiniz.

Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu Romanı Hakkında Bilgi
Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu Romanı Hakkında Bilgi

Reşat Nuri Güntekin 25 Kasım 1889 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Reşat Nuri’nin babası askeri doktor Nuri Bey’dir. Annesi de Kars Valisi’nin kızı Lütfiye Hanım’dır. Kültürlü bir aileye doğan Reşat Nuri, babasının mesleği dolayısıyla çocukluğunu pek çok farklı ilde geçirmiştir. Reşide ismindeki kız kardeşi erken yaşta ölen Reşat Nuri evin tek çocuğu olarak büyümüştür. Reşat Nuri Güntekin ve Çalıkuşu romanı hakkında bilgi edinebilmek adına yazımızın devamına göz atın.

Reşat Nuri Güntekin Kimdir?

23 yaşına kadar öğrenim hayatına devam eden Reşat Nuri Güntekin, bulunduğu illerin en kaliteli okullarında eğitim görmüştür. Son mezun olduğu okul “Darülfünun Edebiyat Şubesi” yani günümüz İstanbul Üniversitesi Edebiyat Bölümü’dür. Mezun olduktan sonra pek çok okulda Fransızca ve Türkçe öğretmeni olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda edebiyata ilgisi de devam eden Reşat Nuri Güntekin, bir yandan yazmaya koyulmuştur.
Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı eserlerin ilki, hikaye tarzındaki “Eski Ahbap” isimli eserdir. Bununla birlikte Reşat Nuri’nin ünlenmesini sağlayan eseri “Çalıkuşu” isimli romanıdır ve Çalıkuşu 1922 yılında yayımlanmıştır. Reşat Nuri Güntekin’in diğer ünlü eserlerinden bazıları ise; Dudaktan Kalbe, Gizli El, Yeşil Gece, Anadolu Notları, Yaprak Dökümü, Acımak, Miskinler Tekkesi, Kavak Yelleri, Değirmen ve Kan Davası’dır.
Reşat Nuri Güntekin edebi olarak halka yakın durmuştur. Eserleri halka yakın ve halkı anlatan tarzdadır. Bütün eserlerini tiyatro senaryosu olarak kurguladığını kendi ağzından belirten Reşat Nuri Güntekin, edebi türlerden tiyatroya olan düşkünlüğü ile de tanınmaktadır. Eserlerinin pek çoğu tiyatro olarak sergilenmiştir. Ayrıca Reşat Nuri Güntekin eserlerinin yakın dönemde filmleri çekilmiş ve dizileri yapılmıştır. Reşat Nuri Güntekin 1956 yılında akciğer kanseri nedeniyle vefat etmiştir.

Çalıkuşu Romanı Hakkında

Reşat Nuri Güntekin’in ünlenmesini sağlayan eseridir. Reşat Nuri’nin en önemli eserleri arasında sayılan ve hatta çoğu zaman ilk sıraya yazılan Çalıkuşu; 1922 yılında Vakit Gazetesi’nde kısım-kısım yayımlanmaya başlamıştır. Çalıkuşu’nun ilk kez kitap olarak basılması ise 1923 yılında gerçekleşmiştir. 1937 yılında Reşat Nuri Güntekin tarafından güncellenen “Çalıkuşu” son halini almıştır.
Çalıkuşu’nun baş karakteri Feride’dir. Feride İstanbullu köklü bir ailenin kızıdır. Çocuk ruhlu, sevecen bir insandır. Buna rağmen nişanlısı tarafından aldatılır. Nişanlısı tarafından aldatılan Feride kendisini öğretmenlik mesleğine adar. Anadolu’yu diyar diyar gezer ve öğretmenlik mesleğine devam eder.
Çalıkuşu romanı; kadınların günlük hayatta kendilerini kabul ettirme çabalarından, öğretmenlik mesleğinin zorluklarına, aşka ve hayata dair pek çok ögeyi bir arada barındırmaktadır. Kitap bir hatıra defteri olarak kurgulanmıştır. Edebiyatımızda büyük bir yankı uyandırmış ve yazarı Reşat Nuri’nin kısa sürede ünlenmesini sağlamıştır.
Çalıkuşu 1922 yılında gazetede yayımlanmaya başladıktan sonra 1923 yılında kitap olarak ilk baskısını yapmıştır. Ardından 1924 ve 1928 yıllarında yeni baskıları yapıldıktan sonra 1937 yılındaki baskısı Reşat Nuri Güntekin tarafından kitapta yapılan değişiklikler ile yayımlanmıştır. Sinema olarak, televizyon dizisi olarak, tiyatro olarak ve bale olarak uyarlanan kitap; güzel sanatların pek çok alanına konu olmayı başarmıştır.

Yorumlar