Göktürkçe Türk Nasıl Yazılır?

Türk adı, Orhun Yazıtları’nda iki şekilde geçmektedir. Bu durumun birkaç nedeni olabilir. Bunlardan birincisi yazıtları yazan Yollug Tigin’in Göktürk yazısının yazım kurallarına yeterince hâkim olmaması olabilir. İkinci neden, Göktürkçenin imlâsının bir kelimeyi iki farklı şekilde yazmaya imkân tanıması olarak düşünülebilir. Bunlar, kelimeyi bilerek veya bilmeyerek iki farklı şekilde yazmanın nedenleri kabul edilebilir.
Bu konuda hatırlamak gereken bir başka durum ise, Türk adının o zamanlarda “Türük” biçiminde kullanılıyor olmasıdır. Bugün biz bu adı “Türk” olarak kısaltarak kullansak da, Göktürkler “türe-” (türemek) veya “törü” (töre) köklerine dayandırılan “Türük” adını kullanmışlardır. Bu kısaltmanın o dönemde başladığı düşünülürse, yazıtlarda hem “Türük” hem de “Türk” biçiminin var olduğu düşünülebilir.

Yukarıda ve aşağıda Göktürk yazısıyla TÜRK adının iki farklı yazılışı da, hangi harfin hangi sesi verdiği belirtilerek gösterilmiştir. Bu yazıların ikisi de doğrudur, ikisini de her yerde doğru olduğunu bilerek kullanabilirsiniz. Fakat üstteki yazılış, Türk adının köküne de vurgu yaptığı ve kurallara daha uygun olduğu için daha çok kullanılmaktadır. Fakat alttaki yazım da yanlış değildir, hatta Orhun Yazıtları’nda daha çok bu şekilde geçmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder