Fitre miktarı belli oldu! Fitre kimlere verilir?
Diyanet tarafından Fitre miktarı belirlendi. Ramazan ayının büyük çoğunluğunu geride bıraktığımız şu günlerde vatandaşlar 2018 yılı için Fitre miktarının ne kadar olduğu sorusuna yanıt arıyor. Peki Fitre kimlere verilir?
Milyonlarca vatandaş tarafından merakla araştırılan fitre miktarı için arayış devam ediyor. Peki 2018 yılının fitre miktarı ne kadar?
2018 yılı fitre miktarı kaç Türk Lirası?
Din İşleri Yüksek Kurulu, bu sene Ramazan ayında verilecek fitre (fıtır sadakası) miktarını 19 Türk Lirası olarak belirledi. Bu sadaka, nakit olarak verilebileceği gibi gıda şeklinde de verilebilir. Geçtiğimiz yıllara göre artan fitre miktarı, 2017 yılında 16 Türk Lirası, 2016 yılında 15 Türk Lirası, 2015 yılında 11,5 Türk Lirası ve 2014 yılında ise 10 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Fitre için belirlenen bu miktarın asgari olduğu ve belirli bir üst sınır olmadığı da belirtildi.
Fıtır Sadakasının Önemi
İslam inancında önemli bir yere sahip olan fitre (fıtır sadakası), Müslümanlar arasında kardeşlik bağını güçlendiren, toplumsal dayanışmayı arttıran ve tutulan oruçların kabul edilmesini sağlayan mali bir ibadettir. Bunun dışında fitrenin, fitreyi vereni kaza ve belalardan koruduğu ve oruçlunun günahlarının affedilmesine yardımcı olduğu da hadislerde belirtilmiştir.
Fitre veya diğer bir adıyla fıtır sadakası, bayram günü veya sonrasında verilebilir. Vacip olma zamanı bayramın birinci günüdür. Bayramdan önce verilen fitreler daha faziletli olur. Bayramdan önce verilmesi müstehaptır.
Fıtır sadakası ya da diğer adıyla fitre, Ramazan Bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır. Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekâttan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder