23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili bilgilendirme yazısını içerikte bulabilirsiniz.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ülkemizin milli bayramları arasında önemli bir yere sahiptir. Her yıl coşkuyla kutlanan bu bayram, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Atatürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına armağan ederek hem milli bayramımızı dünyaya tanıtmış, hem de çocuklara verdiğimiz önemi herkese ilan etmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış tarihi olarak kayıtlarda yer alan 23 Nisan 1920, şüphesiz ki Türk Milleti için çok önemli bir yere sahiptir. Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık günü olarak kayıtlara geçen bu tarih, önceleri “23 Nisan Milli Bayramı” adıyla kutlanılmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı? Ne Zaman İlan Edildi?
1 Kasım 1922 tarihinde saltanatın kaldırılması ile 1 Kasım günü “Hakimiyet-i Milliye Bayramı” olarak kutlanılmaya başlanılmıştır. Bu bayram, hakimiyetin padişahtan alınıp halka verilmesinin kutlanılması amacıyla ilan edilmiştir. Saltanatın kaldırılması, halkın egemenliğini ve özgürlüğünü eline alması, bayramın temelidir.
1927 yılında da o günkü ismi ile Himaye-i Etfal Cemiyeti (bugün ki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) “Çocuk Bayramı” adında bir bayram ilan etmiştir. Bu bayram Mustafa Kemal Atatürk’ün özel önem vermesi ile devlette ve toplumda önemli bir yer edinmiştir. Bu bayramın amacı da, Kurtuluş Savaşı’nda öksüz ve yetim kalan çocukları sevindirmek ve bu çocukları güzel bahar gününde hayata tutundurmaktır.
Bu iki bayram, yani Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Çocuk Bayramı 1935 yılında birleştirilmiştir. Bu iki bayramın birleşmesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ortaya çıkmıştır. Tüm bunlar dikkate alındığında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kökleri daha eski yıllara dayansa da tam olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1935 yılında kutlanılmaya başlanılmıştır diyebiliriz. Bayramın bugünkü adı olan “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ismini alması ise 1980 yılında olmuştur.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hakkında Bilgiler
UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) 1979 yılını “Çocuk Yılı” olarak ilan etmesi ve bundan 1 yıl sonra da ülkemizdeki 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını alması, milli bayramımıza ayrı bir önem katmıştır.
Bu gelişmeleri değerlendiren Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatmıştır. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği sayesinde, bu kutlu bayram dünya çapında yankı bulmuştur.
Tarihimizde önemli bir yere sahip olan bu bayram ile ilgili bir de önemli bir gelenek bulunmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda yarının büyükleri olan çocukların, devlet büyüklerinin yerini 1 günlüğüne alma geleneği Mustafa Kemal Atatürk zamanında başlamıştır. 1933 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda makamında çocukları kabul etmeye başlamıştır ve bu gelenek halen devam etmektedir.
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1979 yılından bu yana dek Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği olarak kutlanmaktadır. Bu şenliğe her yıl dünyanın 4 bir yanından katılım olmaktadır. 23 Nisan günü ülkemize gelen 8 ila 14 yaş aralığındaki çocuklar, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılmaktadır.
Şenliğe katılan çocukların büyük kısmı, ülkemizdeki aileler tarafından gönüllü olarak misafir edilmektedir. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılan ülke sayısı ve ülkelerden katılan çocuk sayısı her geçen yıl artmaktadır. Hali hazırda 40’dan fazla ülke ve bu ülkelerden toplamda 500’den fazla çocuk her yıl şenliğe katılmaktadır.
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılan çocuklar, yeteneklerini sergilemektedir. Ülkelerine dair kültürel değerleri gösterme olanağı yakalayan çocuklar, aynı zamanda Türk örf ve adetlerini görmekte, Türk Kültürü ile de tanışmaktadırlar. Şenlikte doyasıya eğlenen çocuklar, gönüllü kültür elçilerimiz olarak ülkelerine dönmektedirler.
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ülkemiz başkenti Ankara başta olmak üzere, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Konya gibi kentlerde de düzenlenmektedir. Şenliğe 1979 yılından bu yana dek 90’dan fazla farklı ülkeden 20 bini aşkın çocuk katılmış ve söz konusu kentlerimizi de görme imkanını elde etmişlerdir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması Nasıl Yapılır?
23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından sonra, 23 Nisan günü her yıl “Milli Bayram” olarak kutlanılmaya başlanılmıştır. Bu bayramın ismi zaman içerisinde değişse de, bayram olarak kutlanılması değişmemiştir. 23 Nisan Milli Bayramımızın kutlanılışında değişmeyen diğer şeyler de, başlangıçta şehitlerimiz ve Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşımızın hep birlikte okunmasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder